Alcohol: una substància tòxica relacionada amb més de 60 malalties

Posted · Add Comment

Beure en companyia és molt més divertit que fer-ho sol, oi? Doncs si ho fas sovint, t’acompanyaran la isquèmia coronària, o l’hepatopatia còlica, o la cirrosi hepàtica. No, no són amigues gregues. Són afeccions molt greus que poden patir les persones que abusen del consum d’alcohol. I és que aquesta substància tòxica està relacionada amb més de 60 malalties com les que hem mencionat però també la hipertensió o la depressió, i que en adolescents pot provocar baix rendiment escolar.

Natalia Barea i Anna Paris, Agents de Salut de Begues, ho han descobert en el seu cara a cara amb Andrea Cecilia Carvajal, metgessa de família al CAP Pou Torre, i la infermera M. Àngels Sanz. Totes dues han explicat que el consum abusiu d’alcohol és una causa prevenible de mortalitat i de morbiditat (risc de patir una malaltia) arreu del món. De fet, han revelat una dada terrible: l’edat d’inici en el consum d’alcohol ha baixat fins als 13 anys.

La metgessa i la infermera han estat molt clares en explicar a les Agents de Salut que el consum d’alcohol en edats tan baixes pot afectar el desenvolupament del cervell dels joves (en procés de maduresa fins als 21 anys) tot intervenint irregularment en el creixement neuronal. Es tracta d’una gairebé d’una pandèmia; per exemple, i segons les estadístiques, els joves del món consumeixen més alcohol que tabac. A més, una situació de coma etílic significa un 5% de mortalitat.

El millor per l’alcohol: dutxa, descans i bons aliments

A més, l’efecte del consum és diferent entre els adults i els joves, ja que en la metabolització de l’alcohol intervenen elements tan dispars com la graduació de l’alcohol, el sexe o el pes de la persona consumidora, entre d’altres. Per fer passar els seus efectes, les dues professionals de la salut ho tenen clar: res de falsos mites; el millor és una dutxa amb aigua tèbia, descansar (bàsic per restaurar les neurones), no prendre estimulants com la cafeïna i menjar bé, una dieta equilibrada amb hidrats de carboni, vitamina C, potassi, magnesi…

Però abans d’arribar a tot això, hi ha la prevenció. Ser conscient de fins a on podem arribar en el consum d’alcohol. Si no, estem davant una patologia, una malaltia greu amb casos que poden ser lleus, moderats o servers. Els dos primers casos poden tenir un primer tractament en els ambulatoris, però en el darrer cas la persona afectada ha de posar-se en mans de professionals específics. I per saber en quin estadi estem (o està algú que sabem que consumeix alcohol en excés), és bàsic saber si el fet de beure li està afectant la vida diària amb la família, la feina o els estudis.

Per tant, ja saps. Tot depèn de tu. Veure abans de beure.

Comments are closed.