Dos amics que t’escolten si coneixes algú enganxat a l’alcohol

Posted · Add Comment

La qüestió no és tenir un problema; és el que fas amb aquest problema. I el consum abusiu d’alcohol és un problema, i dels grossos. Ho saben perfectament Ferran Samaniego, director tècnic del Centre Terapèutic Montau, i Carlota Martín, educadora social de l’Ajuntament de Begues, amb qui han parlat les Agents de Salut de Begues Anna Paris i Natalia Barea.

Totes dues han après que a Begues existeix el Servei d’Informació Familiar sobre les Addiccions (SIFA) del Pla de Prevenció de les Addiccions de Begues. Es tracta d’un punt d’informació que té per objectiu no només tractar les addiccions (siguin a substàncies o a la tecnologia) sinó també donar suport a tothom qui ho necessiti.

De fet, tant de bo no existís aquest servei. Això voldria dir que els pares i les mares beguetanes parlen amb els seus fills i filles dels riscos de l’alcohol, fins i tot, des que són ben petits. I és que el consum d’alcohol està tan normalitzat a la nostra societat (només cal que et fixis en qualsevol casament o altre esdeveniment social) que cal posar l’accent en els seus perills.

Es tracta d’un treball preventiu molt genèric que comença per inculcar als joves autoestima, tolerància a la frustració, a saber cuidar-se d’ells mateixos, i que continua amb l’adolescència amb una prevenció més centrada en el consum responsable del consum d’alcohol, dels seus perills. I per aconseguir-ho, la informació és molt important.

Cal saber, per exemple, que quan consumim alcohol perdem força de voluntat, ens desinhibim, potenciem les conductes de risc, fem coses que no faríem si no fos per la intoxicació d’alcohol. Cal ser molt conscient que quan s’està consumint alcohol s’està modificant la mateixa conducta i comportament i que un excés pot treure la força de voluntat.

Desterrant falsos mites

A més, també cal desterrar els falsos mites, com que si bec alcohol m’ho passo millor, sóc més guai, i puc relacionar-me més amb l’altra gent, sóc més valent, lligo més… O que l’alcohol escalfa, quan és tot el contrari, perquè l’alcohol és vasodilatador i, per tant, la temperatura corporal baixa. O que per passar la ressaca, va bé una dutxa freda o prendre cafè amb sal; fins que el fetge no netegi tot l’alcohol en sang no et passarà l’efecte. Cal saber que l’alcohol és un gran depressor. Per això l’endemà estem aixafats, sense ganes de res.

Per això és molt important el paper de la família. La gent que més ens estima és qui pot veure si podem estar caient en una addicció a l’alcohol. O un amic o amiga. En aquest cas, cal adreçar-se als professionals que són qui dissenyaran unes actuacions adequades a cada situació. A més, aquests professionals han constatat que ha baixat l’edat de les persones que venen demanant ajuda per addiccions a l’alcohol.

I és que un mateix no s’adona que està convertint-se en una persona addicta. Aquestes persones ho neguen constantment. Per això desenganxar-se’n costa tant i és un procés tan llarg. A més, també existeixen les addiccions del cap de setmana. No cal beure cada dia per estar-hi enganxat. I, mentrestant, durant el camí s’ha anat erosionant la vida familiar amb situacions molt dures.

Ara bé. Recorda que la nostra intenció no és espantar-te, ni allunyar-te definitivament de l’alcohol consumit amb prudència i responsabilitat. De la seva addicció es pot sortir. Amb treball i esforç però hi ha llum al final del túnel.

Comments are closed.