És molt probable que aquesta Festa Major de Begues et trobis cara a cara amb la Inma Rafecas i la Mireia Espejo. Pertanyen a dues entitats (Som.nit i l’associació Educació per a l’Acció Crítica –EdPAC, respectivament) que es preocupen per la salut del jovent, especialment durant l’adolescència. I ho fan a peu de festa, parlant amb les persones que gaudeixen de la nit per donar-los tota la informació necessària sobre el consum de substàncies com drogues o alcohol, salut sexual violència masclista i altres conductes de risc.
La Lorena Bravo i l’Agnès Mateu, Agents de Salut de Begues, ja hi han parlat. I els han explicat que la seva feina és d’acció directa, és a dir, van on són els joves i s’hi apropen per aportar-los les eines necessàries perquè siguin ells mateixos qui decideixin si volen beure o no, en quina mesura, o quina relació establirà entre la gent que l’envolta o l’espai en el qual es desenvolupa la festa. La Inma i la Mireia fan tot això a través del joc i del diàleg, de la interacció amb aquests joves i dels dubtes que els plantegen.
Contràriament al que es podria pensar, la major part del jovent accepta de bon grat els consells de les dues entitats. Totes dues coincideixen en el fet que els adolescents tenen ganes de parlar-ne, d’esvair dubtes, i que no les veuen com persones que venen a donar-los la xapa ni a tallar el rotllo, ni tan sols a prohibir res. I és que la intervenció de persones com la Inma o la Mireia es fa sempre des del respecte al grup de joves, acceptant la seva decisió de si en volen saber més o no del que els explicaran.
Totes dues consideren que els joves tenen cada cop més informació a l’abast sobre els riscos als quals estan abocats quan surten de nit, però sovint és una informació gens contrastada i poc veraç. A més, creuen que socialment no es promou la reflexió crítica sobre el consum d’alcohol. La seva funció, doncs, és aportar aquesta informació de qualitat perquè sàpiguen què els pot passar a ells mateixos però també als seus amics si realitzen un consum abusiu d’alcohol. És una informació necessària per a un consum amb responsabilitat.
Coneix els teus límits en el consum d’alcohol
De la seva feina conclouen que cada festa, fins i tot en el mateix municipi, és diferent i poden passar coses diferents. És a dir, que no es pot fer una previsió del que pot passar aquella nit. A més, cada persona, cada cos, també reacciona diferent davant el consum d’alcohol. Per això, la Inma i la Mireia aconsellen que cadascú conegui els seus límits i saber fins a on es pot arribar en el beure. I anar amb un grup d’amics de confiança, que us cuideu mútuament. I parlar de com anireu i tornareu de la festa, qui agafarà el cotxe, etcètera.
Així que ja saps. Si estant de festa et trobes la Inma o la Mireia, escota-les. Perquè tenen moltes coses interessants a dir-te. Per la teva salut. Per la teva vida.