14 anys: massa joves per entendre’s amb l’alcohol

Posted · Add Comment

Segons els darrers estudis d’àmbit estatal, l’edat d’inici en el consum de l’alcohol és els 14 anys. És una dada força baixa, ja que estem parlant dels primers anys de l’adolescència, aquella etapa en la qual ja no sou nens però tampoc no sou adults. Som conscients que també és una era d’innovacions, de proves i d’experiments. Però creieu-nos: l’alcohol pot ser un enemic molt poderós.

Sí, ja sabem que quedeu amb els col·legues, que alguns d’ells/elles tenen una relació estreta amb l’alcohol i que et conviden sovint a fer-hi un glop, petit, només per tastar-ho. D’aquí es passa progressivament al got sencer i, després, a la beguda social, aquella que es fa perquè sí, perquè estàs amb el teu grup d’amics/amigues. I al final descobreixes que ja no en pots prescindir.

Pot ser que, més endavant, alguns d’aquests col·legues amb els quals vas de copes condueixen. Has de saber que la taxa permesa d’alcoholèmia està en els 0,25 mil·lilitres per litre d’aire expirat. Recorda aquesta xifra, juntament amb aquella que ja et vam donar de què la principal causa de mort en joves són els accidents de trànsit on el conductor havia begut massa.

Al manillar, igual de sobri que al volant

Ah, que tu sempre vas en bici! D’acord, entesos, ok. Doncs res, que sàpigues que estàs sotmès a les mateixes normes que els conductors. Si, malgrat tot el que t’hem dit, has begut més del compte, aparca la bici o el patinet o l’andròmina que usis per desplaçar-te i deixa que et porti algú altre que estigui sobri o espera’t que et passin els efectes de l’alcohol.

Recorda: veure abans de beure.

Comments are closed.