Els riscos són reals. Tant com les conseqüències. El consum abusiu d’alcohol està molt lluny d’esdevenir un hàbit saludable. Cal informació, cal parlar amb els joves i adolescents perquè comprenguin els perills i tinguin eines suficients per a no caure en el parany d’escoltar allò que volen escoltar. És important parlar. De fet, com diem en aquesta campanya, “és el millor antídot” contra els perills de l’alcohol.
Coses que potser no sabíeu…
- Encara que prendre alcohol, inicialment, pot semblar divertit i sense cap mena de risc, a la llarga no és així. El risc de patir algun trastorn relacionat amb el seu consum apareix a partir de quantitats relativament baixes.
- L’alcohol, tot i ser legal, és una droga que produeix dependència física i psíquica.
- No és cert que l’alcohol faci passar el fred. De fet, és el contrari: fa perdre escalfor i el que es nota és la calor que surt cap a enfora del cos.
- L’alcohol no alimenta ni aporta vitamines, però sí que engreixa. Les calories que conté són “no nutritives”, és a dir, que les cèl·lules de l’organisme no les poden utilitzar com a energia.
- Tot i que, inicialment, pot facilitar la deshinibició i els contactes sexuals, l’alcohol també causa una disminució del desig i de la qualitat de les relacions.
- El fet que algunes persones tolerin més bé l’alcohol no significa que siguin més fortes, ans al contrari, indica que el seu cervell s’ha adaptat a la presència de l’alcohol i que cada vegada en necessita més quantitat per aconseguir els mateixos efectes. Això pot ser l’inici d’un procés de dependència de l’alcohol.
- Ni refrescar-se, ni prendre cafè, ni vomitar, ni cap altre procediment serveix per eliminar l’alcohol més de pressa i reduir els símptomes de borratxera.
Ara teniu fins i tot alguna pista per encertar les preguntes que trobareu al trivial del Veure Abans de Beure. Us hem dit ja que sortejarem 6 vals de 2×1 a PortAventura entre els participants?